Bogen om Tróndur Patursson

Tróndur Patursson
og
Finn Terman
Tróndur Sverri Patursson er født 1944 i Kirkjubøur på Streymoy. Sammen sin tvillingebroder udgør han Patursson-familiens 16. generation på slægtsgården, den næsten 900 år gamle kongsgård, der i dag har status som et nationalt mindesmærke på Færøerne. Tróndur Patursson er slægtens første billedkunstner.

Tróndur Patursson er højt anerkendt både som maler og billedhugger. Siden 1987 har han med forkærlighed dyrket glasmaleriet og udført monumentale spejl-glas-installationer. Ved siden af dette har han udfoldet en omfangsrig malerisk produktion af temperamaleri på papir og lærred.

Tróndur Patursson er stadig fast bosiddende i den færøske bygd, hvor han er født og opvokset.Bogen følger Tróndur Paturssons kunstneriske udvikling lige fra hans tidligste maleriske og skulpturelle forsøg til de værker, han skaber i dag.

Et hovedformål med emnebehandlingen er at give en indgående, samlet karakteristik af Tróndur Paturssons mål og midler, forbundet med en klarlæggelse af dén livs- og naturopfattelse, herunder ikke mindst de religiøse værdier, der danner grundlaget for hans kunstneriske arbejde.

Tróndur Paturssons rolle og placering i den færøske billedkunsts udviklingshistorie vil blive præciseret, ligesom emnebehandlingen vil tage nærmere stilling til spørgsmålet om indflydelse fra enkelte nutidskunstnere, som synes at have haft særlig inspirerende betydning for ham, f.eks. hans første lærer Ingálvur av Reyni og danske Mogens Andersen.

Inspirationskilder i ældre og moderne europæisk kunst berøres også, bl.a. omtales oplagte påvirkninger fra de farvestrålende glasmalerier i middelalderens gotiske katedraler og mulige inspirationer fra det 20. århundredes internationale kunstretninger såsom lyrisk abstraktion, tachisme og action-painting. Gennem fotografisk dokumentation lægges der afgørende vægt på at vise konkrete eksempler på den intense naturinspiration, som er alfa og omega i Tróndur Paturssons livsværk.


Årets Bogarbejde 2003

Bogen om Trondur Patursson har nydt bevågenged fra Foreningen For Boghåndværk, og er således udtaget blandt de 30 bedste i konkurrence med 1500 bøger indsendt til bedømmelse. De udvalgte bøger var udstillet på Kunstindustrimuseet i København.

Herunder bringes udvalgets begrundelse for at medtage bogen i så fornemt selskab:

Trondur Patursson

Finn Terman Frederiksen

Det, at lave en bog i to sprog, er aldrig nemt. Løsningerne er utallige - mange af dem tit grimme. Hvorfor? Fordi en smuk løsning ofte vil kræve et tær samarbejde mellem oversætter og tilrettelægger, og det er langt fra altid muligt.
Her ser det ud til, at samarbejdet har været til stede, og resultatet er en fryd for øjet.
Der er megen tekst at tage hensyn til. De valgte klummebredder bliver godt udnyttet til både tekst og billeder. Linjelængden i den danske tekst er behagelig, oversættelsen i den smalle spalte elegant, og bogens størrelse yder de kraftfulde billeder fuld retfærdighed. Det er en spændende kunstner, og han har fået en bog, der vækker opmærksomhed, og som indbyder til at gå i dybden med hans mange forskellige værker.

UPP
 

Boger er på 258 sider
og koster 390 kr. Den kan bestilles hos boghandleren, eller nærmere oplysning hos udgiveren Erik Fey på telf. 98958090 eller www.atlantia-forlag.dk

ISBN 98-88075-49-4

 

 

Bogens forfatter

Finn Terman Frederiksen

Født den 2. december 1949 i Aabenraa. Mag.art. i faget kunsthistorie fra Aarhus Universitet 1978. Museumsinspektør på Randers Kunstmuseum 1985. Museumsleder samme sted fra 1989.

Finn Terman Frederiksen er forfatter til talrige bøger, tidsskriftartikler o. lign. om ældre og moderne dansk og udenlandsk kunst. Han har bl.a. skrevet følgende bøger:

Franciska Clausen. I: Udlandsårene 1899-1931 (1987).

Franciska Clausen. II: De Kolde Skuldres Land 1932-1986 (1988)

De Buhlske Stuer. En kunstsamling i Randers. (1989;sammen med Signe Jacobsen)

H.W. Lauesen (1991)

Med Solen i Øjnene. En Theodor Philipsen-studie (1992)

I Citronhaven. Studier i Emil Noldes Forestillingsverden (1993)

Et Hul i Jorden. Om Billedkunstneren Sven Dalsgaard (1994)

Før Solopgang. Omkring et Billede af L.A. Ring (1995)

Anna Klindt Sørensen (1996)

Åge Fredslund Andersen (1997)

Rød Regn. En Bog om maleren Ingalvur av Reyni (1998)

Merda d’Artista. Omkring et kunstværk af Piero Manzoni (1999)

Farve-Form-Balance. Om Maleren og Billedhuggeren Ib Geertsen (2000)

Krøyers Eufori (2001).

Tróndur Patursson. En bog om T.P. 2003